waarneming

Gasthuisstraat 49

archeologisch element
ID
987987
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/987987

Beschrijving

Tijdens het proefsleuvenonderzoek kon worden vastgesteld dat zich relevante archeologische relicten op het terrein bevinden. Op een diepte tussen 60 en 90 cm- mv werden resten van historische bewoning vastgesteld in de vorm van funderingsresten in ijzerzandsteen en een waterput. Op basis van het gebruikte materiaal en de geassocieerde vondsten kan een datering in de late middeleeuwen t.e.m. de nieuwe tijd worden vermoed. De gracht werd nergens aangesneden. Mogelijk situeert deze zich buiten de contouren van het projectgebied (ter hoogte van de weg).

De geplande bouwwerkzaamheden, die tot 2,40 m diep reiken, gaan met zekerheid de aangetroffen resten verstoren. Het wijzigen van de voorziene bouwplannen om zo behoud in situ te bewerkstelligen behoort binnen dit project niet tot de opties. Specifiek voor dit terrein wordt echter geoordeeld, omwille van de aard van de geplande werken en het projectgebied, dat de kosten van een mogelijk archeologisch vervolgonderzoek niet zal opwegen t.o.v. de verhoopte kenniswinst.


Auteurs: Dupont, Laurane
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie

Sporen bewoning

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: muurresten, vaatwerk, waterputten
Materiaal: aardewerk, ijzerzandsteen
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Aarschot


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gasthuisstraat 49 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/987987 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.