A. Dumontlaan 5_2

Bij de bouw van een woning met ondergrondse kelder werd een groot en diep muurmassief aangetroffen.

Uit de terreinevaluatie bleek dat het gaat om een muur die in de 20ste eeuw werd gebouwd. Het betreft een ondergronds massief met een erg kronkelend verloop en een schuine opbouw (80°). De combinatie van de constructiewijze en het verloop doet vermoeden dat het om een keermuur gaat die als doel had om de duinmassieven ten noorden en ten zuiden van het plangebied vast te houden. Het plangebied zelf was een laaggelegen panne, die gebruikt werd als tuin voor de nabijgelegen villa Posquefusse. De bouw van deze villa en de inrichting van de tuin zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van de residentiële Dumontwijk, in het begin van de 20ste eeuw.

Auteurs: De Decker, Sam

Keermuur interbellum