Kerstine Liedekensstraat

Beschrijving

Bij het plaatsen van een aansluiting op de riolering werd een bakstenen fundering gedwarst en deels uitgebroken. De stadsarcheoloog van Leuven meldde de toevalsvondst.

Op oude prenten is zichtbaar dat er zich al in het begin van de 17de eeuw bebouwing bevond tegen de omwalling in de Minderbroedersstraat. Op basis van het metselwerk is niet vast te stellen wat de ouderdom is van de fundering. Het baksteenformaat werd ruwweg gebruikt van in de 16de tot in de 19de eeuw en een baksteenstudie van Leuven ontbreekt. Het is dus mogelijk dat het om een fundering gaat van de huizen onder zadeldak afgebeeld op de 17de-eeuwse prent. De korte afstand tot de voormalige loop van de stadsmuur (ca. 3,50m) kunnen niet uitsluiten dat het om een deel van de stadspoort gaat. Aangezien de poort in de 14de en 15de eeuw werd aangepast is een gedeeltelijke opbouw in bakstenen mogelijk.

Maar het kan evengoed gaan om de fundering van de afsluitmuur van het Minderbroedersklooster of van een 19de-eeuws gebouw dat zich hier bevond. De funderingsmuren S300 en S257 van het proefsleuvenonderzoek van 2014 vormen misschien één structuur met de aangetroffen fundering. De afmetingen van deze structuur (ca. 8 à 9 m breed) komen ongeveer overeen met de afmetingen van het gebouw tegen de ringmuur afgebeeld op het kadaster van 1813. Het is mogelijk dat de aangetroffen fundering dus van een gebouw is dat zich hier bevond in de 19de eeuw. Aangezien het gebouw niet is afgebeeld op de kaart van Ferraris, kan 1778 als voorzichtige terminus post-quem gebruikt worden.

Auteurs: Van Ransbeeck, Lisa
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Stad Leuven

Funderingsresten

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: muurresten
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Er werd een bakstenen fundering aangetroffen op ca. 35cm onder het voetpad parallel met de straat. De fundering bestaat uit bakstenen van 25x12x6 cm en was opgemetseld met een harde grijze kalkmortel. Het onderste deel van de fundering (ca. onderste 40 cm) is opgebouwd met een zachtere gele kalkmortel. Van de fundering zijn 15 baksteenlagen (96 cm diep) bewaard. De breedte van de fundering kon niet exact vastgesteld worden doordat ze uitgebroken was aan de noord- en zuidzijde bij het plaatsen van nutsleidingen. Aan de noordkant is onderaan in het profiel nog een klein stukje zichtbaar van de vermoedelijke rand van de fundering. De minimumbreedte is 86 cm, waarschijnlijk was de fundering oorspronkelijk niet veel breder en werden telkens enkel de randen en bovenzijde van de fundering geraakt bij de nutsleidingswerken. Door de uitbraak zijn eventuele oude afwerkingen verdwenen. Of de fundering oorspronkelijk getrapt was aan één van de zijden, kon niet achterhaald worden. De fundering liep nog door aan oost- en westzijde onder het voetpad: de lengte kon niet geregistreerd worden.