waarneming

Zavelvennestraat 1A

archeologisch element
ID
988125
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988125

Beschrijving

De aanwezige kelder in baksteen was afgedekt met een betonplaat, was volgelopen met water en bijgevolg niet toegankelijk. Toch konden we vaststellen dat het hier waarschijnlijk gaat om een schuilkelder uit WO II. De kelder bevindt zich net achter een herdenkingsmonument voor gesneuvelde burgers in Limburg in 1944. Op deze plaats werden op 5 september 1944 verzetslieden vermoord door het Duitse leger.

De constructie bestaat waarschijnlijk uit een toegangstrap die recent werd toegemetseld en momenteel niet zichtbaar is. Via deze trap bereikte men een korte gang die na ca. 2m overgaat naar rechts in een grotere ruimte. De ruimte vertoont een bepleisterd tongewelf. Hoever deze ruimte doorloop en of er zich aan de andere zijde ook een toegangstrap bevind was niet te achterhalen.

De kelder is in situ bewaard en terug afgedekt. In de toekomst wordt deze misschien leeggepompt om een beter zicht te krijgen op de constructie. Daarna zal deze op een degelijke manier worden afgedekt.


Auteurs: Vynckier, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bakstenen schuilkelder

Datering: WO II
Typologie: schuilkelders
Materiaal: aardewerk, mortel
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zavelvennestraat 1A [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988125 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.