waarneming

Kerkstraat 20-22

archeologisch element
ID
988128
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988128

Beschrijving

Naar aanleiding van de sloop van de bestaande bebouwing en de bouw van een nieuwbouw met wegenis en ondergrondse verdieping, werd een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden er 2 archeologisch relevante sporen aangetroffen.

Spoor s2  heeft een donker grijsbruine kleur en een breedte van minimaal 3,85 m. Dit spoor kan geïdentificeerd worden als een deel van de vestinggracht rond Hamont. Deze gracht dateert vermoedelijk uit de 14de eeuw, toen Hamont stadsrechten verkreeg. Ze werd pas in het begin van de 20ste eeuw gedempt: op de topografische kaart van 1904 staat de gracht nog afgebeeld, op de kaart van 1939 is ze verdwenen. Dit verklaart waarom de vondsten die bij de aanleg van het vlak en het profiel werden aangetroffen vrij recent zijn: het gaat om twee scherven industrieel wit aardewerk uit de 19de of 20ste eeuw. Of er onder de jongere grachtlagen nog oudere lagen bewaard zijn gebleven kan op basis van het proefsleuvenonderzoek niet worden bevestigd of ontkend. Over de stadsgracht is weinig informatie beschikbaar. Ze werd tot nog toe slechts eenmaal aangesneden, tijdens een noodopgraving in 2001.

Enkele meters ten noordwesten van de stadsgracht werd een kuil aangetroffen (s1). Dit spoor is vierkant en meet 34 cm. Het spoor is donker bruingrijs van kleur met donkere vlekken. Dit spoor dateert vermoedelijk uit de Late Middeleeuwen of de Nieuwe Tijd, gezien de scherpe aflijning van dit spoor. 

Aangezien er nog vrij weinig bekend is over de vestinggracht rond Hamont is het potentieel voor kenniswinst groot.


Auteurs: Claesen, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba

Overige sporen

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: kuilen
Gebeurtenis:

Vestinggracht

Datering: 14de eeuw, 19de eeuw, 20ste eeuw, nieuwe tijd
Typologie: grachten (verdedigingselementen)
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Hamont


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkstraat 20-22 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988128 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.