waarneming

Grote Markt 46

archeologisch element
ID
988150
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988150

Beschrijving

Bij begeleidende werken voor de heraanleg van de Diksmuidse Grote Markt zijn in de noordoosthoek resten van de betonnen vloerplaat aangetroffen tot 1m onder het oppervlak. De structuur bevatte met beperkte bewapening en houten liggers van een bunker uit de Eerste Wereldoorlog. In januari 1917 was de bunker al in gebruik en wordt in 1917 en 1918 verder uitgebouwd tot een volwaardige batterij met voorzieningen voor mortieren en/of mitrailleurs.


Auteurs: Demerre, Ine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

WO I Bunker

Datering: WO I
Typologie: bunkers
Materiaal: gewapend beton, hout
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Licht gewapende betonplaat tot 1 m onder het marktoppervlak met een dikte van 0,4 m. In de beton zijn minimum 3 parallelle houten liggers verwerkt met een interval van 0,6 m.

Het gaat om resten van de vloerplaat van een Duitse WO I bunker, die tussen augustus 1916 en januari 1917 is gebouwd (gebaseerd op de zichtbare structuur op militaire luchtfoto's).
Op basis van loopgravenkaarten en luchtfoto's werd de structuur in de loop van 1917 en 1918 uitgebouwd tot een volwaardige batterij waarin geschut werd opgesteld.
De betonnen plaat meet ca. 9,5 op minimum 4,5m (een combinatie van de opmetingen van het betonplatform in de sleuf voor elektriciteitsvoorzieningen 3 april 2017 en meer westelijk in een rioleringssleuf eind 2017). Deze maten komen overeen met de structuur zichtbaar op de luchtfoto van januari 1917 (10,4 x 4,5m).


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt met omgeving

  • Is deel van
    Historische stadskern van Diksmuide

  • Is gerelateerd aan
    Grote Markt II


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grote Markt 46 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988150 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.