waarneming

Zaffelare-Dorp 2

archeologisch element
ID
988178
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988178

Beschrijving

Binnen het projectgebied werden archeologische sporen aangetroffen in de vorm van greppels/grachten, paalkuilen en kuilen. De sporen werden over het volledige terrein  geattesteerd. Echter dient vermeld te worden dat de resten van relevante gebouwen zich lijken te situeren in het zuidelijke deel van het terrein. Ook de vermoedelijk laatmiddeleeuwse sporen situeerden zich voornamelijk in de zuidelijke helft van het terrein. 

De paalkuilen lijken alle te dateren vanaf de nieuwe tijd. De kuilen zijn te dateren in de periode vanaf de late middeleeuwen en de nieuwe tijden. De greppel en de gracht dateren uit de periode late middeleeuwen – nieuwe tijd. Hierbij is de gracht in gebruik geweest tot in de 19de eeuw.
Binnen het projectgebied werden verschillende muurresten aangetroffen. Een deel van deze muren kon op basis van de gebruikte bouwmaterialen en fotografische bronnen worden gekoppeld aan gesloopte vleugels van het 19de-eeuwse klooster- en scholencomplex. Een ander deel van de muurresten dient te worden gedateerd in de periode nieuwe tijd – 19de eeuw. De muren zijn opgebouwd met oudere bouwmaterialen, vertonen een licht afwijkende oriëntatie en/of worden doorsneden door opstaande muren of muren die tot het 19de-eeuwse klooster behoren.

Er werden naast de resten van een drietand-riek in ijzer, enkel resten aangetroffen van fragmenten aardewerk. De scherven kunnen worden gedateerd in de periode vanaf de late middeleeuwen tot de 19de eeuw. Het grootste deel van de vondsten kan worden gedateerd in de nieuwe tijd en/of de 19de eeuw.


Auteurs: Vervoort, Robby
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Vervoort, Robby

Andere grondsporen

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: grachten (infrastructuur), kuilen, paalkuilen, perceelsgreppels, werktuigen
Materiaal: aardewerk, ijzer
Gebeurtenis:

Sporen klooster-/schoolcomplex

Datering: 19de eeuw, nieuwe tijd
Typologie: muurresten, onderdelen van kloosters en abdijen, onderwijsgebouwen
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    School en kapel van de zusters van Liefde van Jezus en Maria


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zaffelare-Dorp 2 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988178 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.