waarneming

Uitkijkweg 2

archeologisch element
ID
988221
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988221

Beschrijving

Bakstenen constructie van onderaardse loopgangen, afgedekt met een betonplaat uit WO II; de gangen zijn gedeeltelijk vrijgelegd.

De aangetroffen restanten betreffen een Z-N (op de zee) gerichte gang, met een aftakking (in rechte hoek) naar het oosten. 
De Z-N gang had oorspronkelijk een gewelfplafond, dat grotendeels afgebroken is. De gang naar het oosten was afgedekt met een betonplaat dat ook het gewelf aan de overgang van beide gangen overdekt. Net ten noorden van de aftakking is de N-Z gang oversneden door de (oorspronkelijke) fundering van de afsluitmuur van het perceel. 
Beide gangen worden, over de zone waarop ze zijn vrijgekomen, geïntegreerd in de tuin, op vraag van de eigenaars zelf. Daartoe had de tuinaanemer beide gangen al grotendeels zandvrij gemaakt. Deze WOII restanten blijven dus in situ bewaard. De muren werden verder vrijgelegd en opgeschoond waarna de nodige opmetingen en fotografische registraties volgden. 

Aan de voorkant van de villa is een nog bestaande gang die leidt naar een ronde geschutstand geïntegreerd in de tuin en tegen de voorgevel. Ook deze structuur is opgemeten en geregistreerd.  


Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

WO II structuren

Datering: WO II
Typologie: muurresten, ondergrondse tunnels, verdedigingswerken
Materiaal: aardewerk, beton
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Villa Santa Cruz


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Uitkijkweg 2 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988221 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.