Sint-Genovevakerk begraafplaats

Beschrijving

Tijdens het archeologisch vooronderzoek op het Sint-Genovevaplein werden meerdere in situ begravingen teruggevonden die er op wijzen dat het oude kerkhof zich ook deels onder het Genovevaplein bevond en niet geruimd is. Aangezien de kerkhofmuur in 1962 afgebroken werd en opnieuw opgebouwd op zijn huidige locatie, kan er vanuit gegaan worden dat er zich begravingen vanaf minstens 1200 (oprichting bestaande Sint-Genovevakerk) tot ca. 1962 kunnen bevinden op het plein. Echter, gezien de Sint-Genovevakerk mogelijk teruggaat op een oudere voorganger
van voor 1200, is het niet uitgesloten dat er naar een veel ruimere tijdspanne van begravingen gekeken moet worden. Vermoedelijk bevinden de begravingen zich grotendeels binnen de contouren van de oude kerkhofmuur. Er zijn tijdens het proefputtenonderzoek immers geen begravingen buiten de oude kerkhofmuur aangetroffen. Het kerkhof binnen de oude kerkhofmuren en binnen het onderzoeksgebied beslaat een oppervlakte van 780 m². Echter is deze oude kerkhofmuur vermoedelijk van Postmiddeleeuwse aard en is het niet uitgesloten dat het Middeleeuws kerkhof uitgebreider is dan het voormalig kerkhof.

In de Papenweg en Kummenbaan werden geen archeologisch relevante sporen aangetroffen.

Auteurs: Decramer, Ward