waarneming

Kwaremontplein 10

archeologisch element
ID
988279
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988279

Beschrijving

Bij renovatiewerken aan een woning ter hoogte van het Kwaremontplein, ten zuidoosten van de parochiekerk, kwamen bij graafwerken oude muren aan het licht. Deze muurresten bevinden zich in de woning en ook gedeeltelijk in het tuingedeelte. Deze woning staat in de inventaris bouwkundig erfgoed gekend als bouwkundig element - Café In den Hert. Op de kaart van Ferraris staat op deze locatie al een gebouw afgebeeld.

In de woning bestaande uit twee kamers aan de straatzijde werden in het kader van renovatiewerken enkele sleuven uitgegraven (50 cm breed - 70 cm diep) voor het gieten van funderingsbalken. De profielen van de sleuven tonen een zeer heterogeen pakket met kalkmortel- en basksteenbrokjes. In deze laag werd wat gemengd vondstenmateriaal aangetroffen (reducerend gebakken laatmiddeleeuws aardewerk, oxiderend aardewerk van recente datum, steengoed, flessenglas, bot,...). Ongeveer een 10 à 15 cm onder de bestaande vloer konden de sporen van een leemvloer vastgesteld worden.
In de meest westelijke ruimte werd de aanzet van een keldergewelf aan gesneden alsook een parallel met de straat verlopende baksteen muur. Deze muurresten moeten in verband gebracht worden met de voorganger van het huidige gebouw, zoals ook te zien is op de historische kaarten.
Alle muurresten blijven in situ bewaard.


Auteurs: Moens, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: kelders, muurresten, vaatwerk, vloeren
Materiaal: aardewerk, grijs aardewerk, leem, steengoed
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Café In den Hert


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kwaremontplein 10 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988279 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.