Oude Kortrijkstraat 41

Beschrijving

In de jaren 60 van de vorige eeuw was men bij de inplanting van een bezinkput ter hoogte van een hoek van de boerderijwoning op een Duitse gesneuvelde gestoten. Dit verhaal had de huidige eigenares verschillende malen van haar vader gehoord.

Omwille van mogelijke verstoring bij afbraak- en nieuwbouwwerken is men opnieuw op zoek gegaan en zijn de resten van deze gesneuvelde geborgen, na melding van een toevalsvondst bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

De vondsten geven aan dat de Duitse soldaat waarschijnlijk is omgekomen tijdens de slag om Broodseinde op 4 oktober 1917. Deze slag maakt deel uit van de 3de Slag bij Ieper, die op 10 november 1917 in Passendale werd afgebroken.

Tot welk regiment de soldaat behoorde kon niet achterhaald worden.

Auteurs: Dewilde, Marc; Cousserier, Katrien
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Eerste Wereldoorlog: gesneuvelde soldaat

Datering: WO I
Typologie: bevestigingselementen, kleding en -accessoires
Materiaal: bot (menselijk), koper, leer
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
De gesneuvelde was oorspronkelijk in een grafkuil gelegd. Hij had z’n Stahlhelm nog op. Bij de vroegere graafwerken was het skelet deels opzij geduwd, waardoor het in een onnatuurlijke houding kwam te liggen en de schedel en de helm loskwamen van het lichaam.
Bij de berging werden nog enkele andere vondsten gedaan. Ze behoren alle tot het uniform van de gewone Duitse soldaat. Het gaat om (resten van) uniformknopen, een zijdelingse haak om de riem vast te haken aan het uniform, een lederen bajonethouder, lederen gordel en koperen gesp, een kogeltas, Stahlhelm, en een infanterieschoen.