Kapelleweide

Beschrijving

Er werden 3 proefputten en een proefsleuf gegraven in de Kapelleweide in Roosdaal. Dit leverde geen relevante archeologische sporen op.

Auteurs: Patrouille, Els

Recente sporen/lagen

Datering: nieuwste tijd
Typologie: extractiekuilen, funeraire, rituele en religieuze objecten, kleding en -accessoires, kuilen, munten, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, faience, glas, metaal, steengoed

Beschrijving:
Er werd in werkput 3 in een recent spoor (laag 6) een Bacchus-bierflesje, te dateren na 1960, aangetroffen. In werkput 4 werd tijdens de aanleg een losse vondst aangetroffen via metaaldetectie: een Belgische 2 cent van Leopold I of II (te dateren tussen 1830 en 1909. In cultuurlaag 4 in werkput 2 werd bij de aanleg van de sleuf met een metaaldetector een beslag of knoop in koperlegering en een religieus medaillon voorzien van een kruis met diverse letters gevonden. Ook werd aardewerk aangetroffen in deze laag: twee roodgeglazuurde fragmenten van één papkom met horizontaal oor en donkerbruine gelazuur. Een randscherf behoort tot een humpe in steengoed. Twee scherven faience behoren tot een bord met vlakke bodem zonder decoratie. Er werd ook twee donkergroene glasfragmenten van een hamerflesje met hoge ziel ingezameld.