waarneming

Zeedijk Sint-Idesbaldusstraat - strand I

archeologisch element
ID
988321
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988321

Beschrijving

Strandvondst ter hoogte van de vloedlijn.

Het is een sterk verweerde en vervormde houten schoen met nokken. Het voorwerp is uit één stuk licht elzenhout gemaakt (Alnus sp.) (det. Kristof Haneca). Het hielgedeelte is vermoedelijk volledig weggeërodeerd door verblijf in het zeewater. De zool is voorzien van twee nokken. Op de ventrale nok zijn er aan de mediale en laterale zijde sporen van een nagelgat. Dit moet waarschijnlijk in verband gebracht worden met een oorspronkelijk aanwezige versteviging in ijzer (?) om sleet tegen te gaan, om meer grip te krijgen en slippen/uitglijden te verminderen (Goublitz et al. 2001: 271-274). De Wreef vertoont +/- 40 mm brede strook evenwijdig aan de instap met aan de ventrale zijde ervan twee rijen parallelle kleine nageltjessporen die waarschijnlijk wijzen op de bevestiging van een lederstrook.

Dergelijke vondsten blijven niet vaak bewaard. De vondst kan echter moeilijk worden gedateerd. De oudste vondsten in Nederland dateren uit midden 14de eeuw maar zijn nog in gebruik tot in de 20ste eeuw (Goubitz et al. 2001). Gezien de vindplaats gaat het mogelijk om schoeisel van strand- of zeevissers, eventueel laarzen met een houten basis?

Goubitz O., van Driel-Murray C. & Groenman-van Waateringe W. 2001: Stepping through Time. Archaeological Footwear from Prehistoric Times until 1800, Zwolle.


Auteurs: Demerre, Ine; Moens, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Schoen

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: kleding en -accessoires
Materiaal: hout

Beschrijving:
Sterk verweerde houten schoen uit Elzenhout.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zeedijk Sint-Idesbaldusstraat - strand I [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988321 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.