Kleine Meylstraat 32

Beschrijving

De constructies gemeld bij de toevalsvondst betroffen alleen de bakstenen muur van 40m lang, een bakstenen citerne en een ronde bakstenen constructie in een vijver.

Tijdens het bezoek aan het terrein waar de toevalsvondst zich bevond werden buiten de gemelde constructies nog andere constructies gedocumenteerd en opgemeten: betonnen restanten van een vloer en funderingen.

De bakstenenmuur die een ommuring van een tuin kan zijn geweest was minstens 30 tot 40 m lang en was opgebouwd uit bakstenen (16x8x4cm) gemetseld met een witte kalkmortel met afwisselende rijen van kops en strek geplaatste bakstenen (25cm brede muur) . Er werd nog een water citerne aangetroffen in baksteen die eveneens onder het hoge gras verder liep.

Daarnaast werden er eveneens betonnen funderingen aangetroffen. Deze fundering maakt na enkele meters een hoek van 90° graden om dan verder te lopen. Op één plaats was er een platform/vloer in ruw beton zichtbaar. Misschien is het een oude stalvloer of heeft het iets met WO II te maken.

Het kasteel en het omliggende domein werd op het einde van WOII zwaar gebombardeerd door de geallieerden omdat er Duitse soldaten zaten op de site. Hierdoor werd het bestaande kasteel volledig vernield. Later werd de ruïne als bron van bouwmateriaal gebruikt door de plaatselijke bevolking. De motte op zich is nog goed bewaard in het landschap en is nog volledig omgracht.

Op één plaats was er een kleine vijver waarin een ronde bakstenen constructie stond. De functie ervan is niet gekend.

Al de restanten zijn waarschijnlijk tussen de 100 en 50 jaar oud.

Auteurs: Vynckier, Geert