Markt

Beschrijving

Voor het plaatsen van drie regenwaterputten werd een deel van de markt van Kasterlee, net ten zuidwesten van de kerk, opgegraven.

Hierbij werd een deel van de 19de tot 20ste eeuwse begraafplaats onderzocht. Er werden 53 (gedeeltelijke) skeletten en 46 knekelkuilen aangetroffen op vijf vlakken. Behalve de ondergrens is geen grens van de begraafplaats aangetroffen. De overledenen zijn allemaal begraven volgens de christelijke traditie en waren zuidwest-noordoost georiënteerd. Vele graven hadden votieve grafgiften zoals kruisbeelden, paternosters en votieve hangers. Een enkel graf had ook seculiere grafgiften, waaronder een Romeinse munt die volgens de heidense traditie op het voorhoofd was gelegd.

In het vierde en vijfde vlak werden zes oudere sporen aangetroffen. Het betreft bijzettingen uit vermoedelijk de laat-Romeinse of vroeg-
Merovingische periode, op basis van één scherf in één van de sporen. Buiten deze scherf zijn geen grafgiften aangetroffen. Bij de meeste sporen was een heropeningskuil zichtbaar. Er zijn geen menselijke resten aangetroffen, maar in één grafkuil was nog een kistaflijning zichtbaar.

Auteurs: Van Gils, Marijn

19de-20ste eeuwse graven

Datering: 19de eeuw, eerste helft 20ste eeuw
Typologie: archeologische objecten, archeologische sporen en uitgravingen, begraafplaatsen, inhumatiegraven
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), metaal

Beschrijving:
- begravingen: 53 (gedeeltelijke) skeletten en 46 knekelkuilen.
- negen kistbekroningen en handvatten
- grafgiften: votieve voorwerpen (paternosteres, kruisbeelden, kruisjes, een penning van de aartsbroederschap van de Heilige Familie en een heilighangertje), een Romeinse munt, haarspeld, een musketkogel en een ketting.

laat-Romeinse of vroeg-Merovingische graven

Datering: Laat-Romeinse Tijd, vroeg-Merovingische periode
Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, inhumatiegraven
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Zes oudere grafkuilen, op basis van één scherf erin vermoedelijk uit de laat-Romeinse of vroeg-Merovingische periode.