Haezeweidestraat 20

Beschrijving

De gesneuvelde militair die in 2021 werd opgegraven langs de Haezeweidestraat kan op basis van de vondstlocatie en zijn uitrusting geïdentificeerd worden als een Britse militair die diende bij het 1/5th Yorkshire Regiment. Op basis van de vondstlocatie en het vondstmateriaal dat bij en rond hem werd aangetroffen, moet hij gesneuveld zijn op 25 of 26 april 1915. De sterfteleeftijd werd ruim bepaald tussen 18 en 25 jaar oud, met een vermoedelijk jongere leeftijd rond 18 tot 21 jaar. Het fysisch-antropologisch onderzoek toonde bovendien aan dat hij was omgekomen ten gevolge van een explosie. Hij sneuvelde vermoedelijk ter plekke en bleef achter in de schuttersput die hij op dat moment bemande. Hoewel de vermistenlijst van de 1/5th Yorks voor die periode niet danig groot, toch blijven er voldoende kandidaten over waardoor een identificatie wellicht onmogelijk zal blijven, zeker zonder meer directe aanwijzingen voor zijn identiteit. Op het moment van dit schrijven wordt het dossier nog steeds onderzocht door het Britse Ministerie van Defensie. De menselijke resten werden samen met de bijvondsten, zoals het protocol het voorschrijft, overgedragen aan deze instanties in het kader van dit onderzoek. De onderzoekdocumenten werden gedeponeerd bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

Auteurs: Verdegem, Simon

Britse gesneuvelde

Datering: WO I
Typologie: bomkraters, bouwmaterialen, greppels, kleding en -accessoires, kuilen, loopgraven, veldgraven, wapens en munitie, werktuigen
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), hout, ijzer, kunststof, leer, textiel, wol
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog