Vaartstraat 2

Bij rioleringswerken werden de restanten van een bunker aangetroffen.

De bunker meet, voor zover dit nog precies kon bepaald worden, 43,6 m op 5,6 à 6 m. Voor de inschatting van het reeds verstoorde gedeelte geven de waarnemingen van de aaannemer ons nuttige informatie, zonder absolute zekerheid te bieden.

Aan de frontzijde, gericht naar de IJzer, komt de muurdikte op 1,5 à 1,7 m. Deze zijde is blind. Ongeveer halfweg is er een duidelijke naad te zien. Dit suggereert dat de bunker in oppervlakte vergroot is of in twee fazen is gebouwd. Ter hoogte van deze naad is een uitsprong van 4,6 op 1,1 m te zien, die als een overlappende versteviging of herstelling kan geïnterpreteerd worden.

Aan de stadszijde is de muur 1 m dik en verschillende malen doorbroken om deuren en/of vensters in te brengen. Uit deze, soms onoverzichtelijke hoop betonpuin konden toch nog enkele beter bewaarde stukken muur gedetailleerd bekeken worden.
In de muur komen inhammen voor waarin deuren draaiden, zoals enkele klauwduimen in situ aantoonden. Er zijn ook enkel losse scharnierhengsels gevonden. Er zijn ook restanten van een deur (met duim en scharnierhengsel) van 5 cm dik gevonden. Minder diepe uitsparingen zonder duimen kunnen als aanwijzingen voor vensters gezien worden.

Een – door de impact van de werken gebogen - klauwduim, waarop een scharnier van een deur draaide, vormt een belangrijke aanduiding voor de manier de deuren in een inham in de muur opendraaiden. Misschien heeft de middelste uitsparing met de aanwezigheid van een venster te maken.
De plankafdrukken geven alleszins aan dat de bunker ter plaatse gegoten is. Dit situeert de aanleg van de bunker in de laatste oorlogsjaren, en werd vermoedelijk in twee fazen uitgevoerd op het einde van 1916 en begin 1917.

De bunker is voorzien van aanzienlijke wapening. Het betonijzer met variërende diktes van 1 en 2 cm doormeter, was in stroken opgesteld.

De eerste luchtfoto, waarop de bunker voorkomt, is genomen op 23 januari 1917. De bunker was vermoedelijk bedoeld als onderkomen/rustplaats voor soldaten, die de frontlinie bemanden.

Er zijn geen mobiele vondsten gedaan.

Auteurs: Dewilde, Marc; Cousserier, Katrien