Heldenplein 12

Beschrijving

Tijdens wegeniswerken werden skeletresten aangetroffen. De vondst werd gemeld bij het agentschap. De toevalsvondst, die uiteindelijk resulteerde in een opgraving, leverde talrijke informatie op over het kerkhof ten zuiden van de OLV- van Goede Hoopkerk. In samenspraak met de aannemer zijn eveneens de groenzones ten noordoosten en deze ten zuidoosten van de kerk bijkomend opgegraven. In totaal zijn er 216 graven gedocumenteerd. Een zestal van de overledenen hadden een munt in de hand. Eén had een munt op de borst. In sommige graven waren andere archeologische vondsten aanwezig (spelden, paternosters,..). Verder zijn de restanten van twee kerkhofmuren herkend. De oudste had een fundering in natuursteen; de jongere in baksteen. Een deels bewaard pad in kasseisteen leidde naar de zuidoostelijke hoek van de oudste kerkhofmuur waar een toegang voorzien was.

Auteurs: Vynckier, Geert

Graven