waarneming

Westweghe

archeologisch element
ID
988466
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988466

Beschrijving

Tijdens de terreinevaluatie werden 126 antropogene sporen geregistreerd. Het gaat om 58 greppels en grachten, 21 kuilen, 2 loopgraafsegmenten, 2 sporen van de uitgebroken WO 1-bunker. Daarnaast werden ook nog 43 recente sporen aangesneden, deze hadden echter een eerder beperkte impact op het archeologische bodemarchief. Er werden tijdens het proefsleuvenonderzoek geen archeologisch relevante vondsten aangetroffen.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden voornamelijk sporen aangetroffen die te relateren zijn aan post-middeleeuwse agrarische activiteiten, deels doorlopend tot minstens in de 20ste eeuw. Er werden geen sporen aangetroffen die duidelijk te relateren zijn aan de Duitse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog. Verder werd ook het uitbraakspoor van de bunker uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen, gesloopt begin 21ste eeuw, met daarrond een loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog. Tot slot werden langs de oevers van de Ieperleed ook twee betonnen pijlers opgemerkt die in de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakten van een smalspoorburg.

Binnen het uitgevoerde onderzoek is de potentiële kennis beperkt tot de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Voornamelijk de loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog kan een zekere potentiële kenniswinst opleveren.


Auteurs: De Brant, Raphaël
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Sporen WO I

Datering: WO I
Typologie: bunkers, spoorwegbeddingen
Materiaal: beton
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Sporen WO II

Datering: WO II
Typologie: loopgraven
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog

Sporen nieuwe/nieuwste tijd

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: afwateringsgreppels, grachten (infrastructuur), greppels, kuilen, perceelsgrenzen

Relaties

  • Omvat
    Begraafplaats


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Westweghe [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988466 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.