waarneming

Sint-Niklaasstraat 4

archeologisch element
ID
988478
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988478

Beschrijving

In juni 2020, bij het uitbreken van een kelder van een pand langs de Sint-Niklaasstraat als onderdeel van het grootschalige bouwproject De Meersen – De Looie, kwamen de laatste restanten van enkele graven aan het licht. De toevalsvondstprocedure werd in gang gezet en de zone kon, weliswaar in moeilijke omstandigheden en om die reden ook slechts in beperkte mate, onderzocht worden. De graven kunnen gekoppeld worden aan het laatmiddeleeuwse Noorderkerkhof van de Sint-Niklaaskerk, waarvan een groot deel in 2018 archeologisch onderzocht werd.

Graven 1 en 3 zijn duidelijk kistbegravingen; het vermoedelijk oudere Graf 2 was dit wellicht niet. In vergelijking met de kistbegravingen onderzocht op De Meersen kunnen Graf 1 en Graf 3 waarschijnlijk vóór het einde van de 14de eeuw gedateerd worden. De kenniswinst van deze toevalsvondst situeert zich enkel op het vlak van de ruimtelijke spreiding van het laatmiddeleeuwse kerkhof. Wel geeft deze toevalsvondst ook aan dat de oudste kerkhoflagen nog bewaard kunnen zijn onder de omliggende panden. 


Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Begravingen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: inhumatiegraven, kerkhoven
Materiaal: bot (menselijk), hout
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    De Meersen

  • Is deel van
    Historische stadskern van Ieper


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Niklaasstraat 4 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988478 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.