Tuchthuisstraat

Beschrijving

Bij een werfbegeleiding van omgevingsaanleg werd de insteek van de brug uit 1880 aangetroffen en een fragment van een muur. Het muurfragment kan niet gelinkt worden aan gebouwen die zichtbaar zijn op historische kaarten, maar op basis van de gebruikte baksteenformaten en paralellen met een opgraving in de omgeving kan het in de 19de-20ste eeuw geplaatst worden. De beperkte vondsten hebben gelijkaardige dateringen.

Auteurs: Van Gils, Marijn

19de-20ste eeuwse muurresten

Datering: 19de eeuw, 20ste eeuw
Typologie: archeologische objecten, bruggen, muurresten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), glas, ijzer, steengoed

Beschrijving:
Vondsten:
- Vier scherven van een servies in industrieel wit aardewerk en een scherf in steengoed met aan beide kanten een glanzende tinglazuur.
- Een distaal fragment van de tibia van een schaap/geit.
- Een volledig, klein flesje in wit glas, de hals van een frisdrankflesje met knikker en een bodem van een groene fles met opschrift: ‘JANOS’ en ‘BITTERQUEL…’. Vanuit deze opschriften kan afgeleid worden dat het gaat om een waterfles met het volledige opschrift: “Janos Hunyadi - Bitterquelle Saxlehner”. Het bitterwater dat in deze flessen over Europa gedistribueerd werd was afkomstig uit de omgeving van Budapest. De flessen waren in omloop vanaf de 19de eeuw.
- Een nagel en een hooivork met twee tanden.