Pennestraat t.h.v. 64

Beschrijving

Tijdens rioleringswerken werd een muur aangesneden die deel uit maakt van de Vaubanversterking rond de stad. De vondst werd gemeld aan het agentschap Onroerend Erfgoed. Een archeoloog kwam ter plaatse om de situatie te registreren.

De hoek van een bastion werd geregistreerd. De punt wijst naar het noorden. het buitenparement was in kruisverband gemetseld met gele baksteen (21 à 21.5 x 10 x 5 cm). De muurkern bestond uit lokale, rode baksteen. De eigenlijke punt van het bastion was ontmanteld en moet, gezien de afdrukken in de mortel met natuursteen uitgevoerd geweest zijn.

Het lijkt erop dat de punt bij de afbraakwerken verschoven is. In het puin zijn trouwens grote brokken metselwerk aangetroffen.

Auteurs: Dewilde, Marc

Vaubanmuur

Datering: vierde kwart 17de eeuw
Typologie: bastions, muurresten, Vaubanvestingen
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Hoek van een bastion van de laat-17de-eeuwse Vaubanversterking (onderdeel van het hoornwerk van Torhout).