Ijzerboomgaard

Beschrijving

Tijdens munitieruiming in het kader van de inrichting van het provinciaal domein IJzerboomgaard stootte men op verschillende vondsten uit WO I. De vondsten werden gemeld bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

Zone 1 situeert zich op perceel 301A, in het noorden van het gebied (Toevalsvondst ID89). De vondst situeert zich net ten zuiden van de spoorwegberm, waar de Boyau du Rail was uitgegraven. Op een diepe van 1m werd de hoek van een gewapende betonnen vloerplaat aangetroffen. De wanden waren met betonstenen gemetst. Deze stenen waren via gaten en uitsparingen verankerd met wapening.

Er werden in deze zone ook drie imposante metalen buizen aangetroffen. Omdat dit materiaal niet direct verwacht wordt in agrarische context, maar wel in de frontzone wordt aangetroffen, gaan we toch uit van militair-logistieke benutting. De binnendiameter van de buizen bedraagt 32 cm. De ijzerplaat is 2 cm dik. Ze zijn voorzien van een opstaande rand van 6 cm breed. Een volledige lengte kon niet gedocumenteerd worden. Ze vertonen dwarse en overlangse lasnaden Deze buizen waren ondiep ingegraven. Er wordt dan ook gedacht aan overlopen, waarmee gepoogd werd storend water te laten afvloeien naar een beek of een andere bestemming of waarmee soldatenwegen over bepaalde beken werden geleid.

Zone 2 (Toevalsvondst ID83) is gesitueerd aan de voet van de IJzerdijk, op perceel 272. Het betreft de achterzijde van de bodemplaat van een bunker, met een lengte van 10,4 meter. De afdrukken van betonstenen geven aan dat de bunker gemetst was.

Op de betonnen plaat sluit een kleinere parallelle bakstenen constructie aan, die enigszins ingegraven is. Deze constructie rust op een betonnen vloerplaat en is buitenwerks 3,4m breed en minstens 2,5 m lang. Er zijn sporen van een opdeling. Een ruimte meet binnenwerks 2,45 op 2,15 m. De muurdikte komt op 0,45 m. De afstand tussen beide constructies bedraagt 2,65 m.

Deze bunker maakte deel uit van de Belgische 1ste linie. Er is een luchtfoto voorhanden van 20 mei 1916 waarbij op de bewuste locatie een cluster van constructies zichtbaar is. Een pad leidt naar een zuidelijker gelegen verbindingsloopgraaf. De geïsoleerde bunker is duidelijk zichtbaar op de foto.

Na de ruiming werden verspreid over het terrein nog enkele vondsten ingezameld: schuttersplaten, het onderstel van een décauville wagonnetje, een vuurkorf en ander oorlogsmateriaal.

Auteurs: Dewilde, Marc

Bunkers en andere WO I constructies

Datering: WO I
Typologie: bunkers, infrastructuur voor waterbevoorraading en -afvoer, vloeren, voertuigonderdelen, wapens en munitie
Materiaal: aardewerk, gewapend beton, metaal
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog