Statiestraat 61

Beschrijving

Tijdens de renovatie van een woning in de Statiestraat in Langemark-Poelkapelle sneed de aannemer bij het graven van een leidingsleuf in de voorkamer vondsten uit de Eerste Wereldoorlog aan. Toen ook menselijke beenderen aan het licht kwamen, werd de politie Arro Ieper en via de politie het agentschap Onroerend Erfgoed op de hoogte gebracht. Het terreinonderzoek vond meteen plaats, op 18 oktober 2018.

De menselijke resten bevonden zich in een puinpakket met baksteen- en vloertegelfragmenten. De opeenvolgende naoorlogse vloerniveaus bevonden zich bovenop dit puinpakket. De ligging van het lichaam in een puinpakket doet vermoeden dat de soldaat overleden is door een explosie, waarna hij bedolven is geraakt onder het bouwpuin. Nagenoeg het volledige lichaam was bewaard gebleven. De beenderen lagen nog grotendeels in anatomisch verband; enkel het onderlichaam was enigszins verstoord. De gesneuvelde lag op de buik, met de armen onder het bovenlichaam.

Op basis van het aangetroffen vondstmateriaal kon geconcludeerd worden dat de gesneuvelde behoorde tot het Duitse leger. Aan de hand van een gouden ring met inscriptie en het identificatieplaatje kon de identiteit van de soldaat achterhaald worden. Het bleek te gaan om Gustav Hinkel, een onderofficier die oorspronkelijk diende bij het 2de Ersatz Bataljon van Infanterie Regiment 140 maar op het moment van zijn dood, officieel op 18 augustus 1917, was ingedeeld bij IR358 (214de Divisie). Deze divisie streed rond Langemark in augustus 1917.

Alle analoge en digitale registratie en documentatie worden bewaard in het archief van het agentschap Onroerend Erfgoed. Zoals het protocol bij WOI-gesneuvelden voorschrijft, werden de menselijke resten en de bijvondsten na het onderzoek door het agentschap overgedragen aan de politie Arro Ieper. De politie droeg het archeologisch ensemble in zijn geheel verder over aan de dienst Oorlogsgraven van het Belgisch leger, waarna de overdracht gebeurde aan de bevoegde oorlogsdienst, in dit geval de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge.

Op 11 oktober 2019 werd onderofficier Gustav Hinkel met militaire eer herbegraven op de Duitse begraafplaats in Langemark. Hij werd samen met 83 andere Duitse gesneuvelden bijgezet in het Kameradengrab.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie

Gesneuvelde WO I

Datering: WO I
Typologie: bevestigingselementen, inhumatiegraven, kleding en -accessoires, sieraden, slagvelden, vaatwerk, wapens en munitie, werktuigen
Materiaal: aluminium, bot, bot (menselijk), glas, goud, ijzer, koperlegering, kunststof, leer, metaal, textiel, tinlegering
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog