waarneming

Roobaertpark Noord Fase 1

archeologisch element
ID
988563
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988563

Beschrijving

Tijdens het uitgevoerde proefsleuvenonderzoek werden 64 antropogene sporen aangetroffen. Het gaat hierbij om grachten/greppels, bomkraters, kuilen, houtskoolmeilers, recente en natuurlijke verstoringen. De aangetroffen grachten en greppels behoren toe aan perceleringssystemen, vermoedelijk uit de late tot post-middeleeuwen of recentere perioden. De aanwezige bomkraters kunnen gelinkt worden aan de Eerste Wereldoorlog. Verder werden niet geheel onverwacht enkele houtskoolbranderkuilen aangetroffen. Deze tonen enerzijds het bosrijke karakter van de omgeving en anderzijds de artisanale activiteiten aan. Verder vervolgonderzoek in de vorm van een opgraving is voor deze fase van het projectgebied niet aan de orde. Daarnaast dienen de 2 resterende percelen in een volgende fase nog onderzocht te worden door middel van een proefsleuvenonderzoek.

Op basis van het dateringsonderzoek zijn drie stalen in de Romeinse tijd gedateerd, en één staal in de overgangsperiode van de late ijzertijd op de vroeg-Romeinse tijd. De soortensamenstelling van de stalen V2, V3 en V4 bestaat (bijna uitsluitend) uit eik. Daarentegen omvat staal V1 houtskool van els en eik (bijna in gelijke aantallen) en zijn hazelaar, sleedoorn en hulst gedetermineerd. De assemblage wijkt duidelijk af van de overige stalen. Mogelijk is deze kuil (S53) niet als meilerkuil gebruikt maar heeft het een andere functie gehad.


Auteurs: Lefere, Marie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Houtskoolmeilers

Datering: late ijzertijd (westen), Romeinse tijd
Typologie: kuilen, meilers
Materiaal: houtskool
Gebeurtenis:

Losse vondsten

Typologie: losse vondsten
Materiaal: metaal
Gebeurtenis:

Overige sporen

Typologie: kuilen
Gebeurtenis:

Percelering

Typologie: grachten (infrastructuur), greppels, perceelsgreppels
Gebeurtenis:

Sporen WO I

Datering: WO I
Typologie: granaattrechters
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Roobaertpark Noord Fase 1 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988563 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.