Rosstraat

Beschrijving

In het totaal werden er 59 sporen geregistreerd. Het gaat vooral over sporen uit de volle en de late middeleeuwen. Uit de volle middeleeuwen werden er 15 sporen vastgesteld. Nog 2 sporen dateren uit de volle tot de late middeleeuwen. De sporen werden opgedeeld in twee clusters. In beide clusters is een mogelijke gebouwstructuur vastgesteld met een noordoost-zuidwest oriƫntatie. In cluster 1 gaat het mogelijk om een gebouw met reparatiefasen of om een hoofdgebouw met een kleiner bijgebouw. Het hoofdgebouw werd aan de hand van 14C-datering gedateerd in de 11de eeuw. De verdeling van de paalkuilen komt niet volledig overeen met de standaard gebouwplattegronden uit de volle middeleeuwen in deze streek. Het is echter moeilijk gebleken om de volledige plattegrond te reconstrueren gezien de beperkte bewaringsdiepte van de sporen. Het kan hier mogelijks gaan om een atypisch hoofdgebouw of om een groot bijgebouw. Rondom cluster 1 loopt een gebogen greppel. Aangezien het aardewerk dat in de cluster gevonden werd overeenkomt met wat er in de greppel aangetroffen is, is de gelijktijdigheid van deze sporen mogelijk. Cluster 2 bevat een gebouw met kleinere afmetingen en wordt dus beschouwd als een bijgebouw. Aan de hand van een 14C-datering van een houtskoolstaal wordt het spoor aan het einde van de 10de eeuw geplaatst.

5 sporen dateren uit de late middeleeuwen. Er werden grachten en greppels vastgesteld in het oosten van het onderzoeksgebied die elkaar doorsnijden. Deze sporen werden aan de hand van aardewerk gedateerd. in deze grachten werden twee metalen nagels, een metaalslak en een recente spuitbus opgegraven. Uit de postmiddeleeuwse periode kon er 1 steengoedscherf gedateerd worden. Naast deze verschillende sporen bevatte het onderzoeksgebied nog 31 niet gedateerde sporen die geen relatie leken te hebben met wel gedateerde sporen.

Auteurs: Lommelen, Lies

Grachtensysteem