waarneming

Lauwestraat 170

archeologisch element
ID
988640
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988640

Beschrijving

Het onderzoek vond plaats in de monumentale 17de-eeuwse vierkantshoeve die bij de nabijgelegen (verdwenen) abdij van Wevelgem hoorde.
De hoeve met zijn monumentale schuren en stallingen staat leeg en is in vergaande staat van verwaarlozing. Enkel jaren geleden stortte de schuur in de zuidwestelijke hoek in. Deze schuur wordt nu heropgebouwd, en in het kader hiervan werd een nieuwe vloer uitgekofferd.

Onder een puinpakket van baksteenpuin en steenkool werden een aantal muurtjes aangetroffen, die allen een gelijkaardige opbouw vertoonden (o.m. zelfde steenformaat) en een oriëntatie die geënt is op de gevels van de schuur. Wellicht gaat het om interne en functionele compartimentering van de laat 17de-eeuwse of vroeg 18de-eeuwse schuur. Er werden geen indicaties gevonden van een oudere datering dan de 17de/18de eeuw.

Opvallend is dat de meeste muren, inclusief de buitengevels van de schuur, gefundeerd waren op ruwe zandstenen blokken die in een funderingsgreppel gegooid leken. Waarschijnlijk gaat het hier om recuperatie van bouwmateriaal van de nabijgelegen middeleeuwse abdij.
Aan de uiterste westzijde bleek een 19de-eeuwse bakstenen schuurvloer bewaard. Onder deze vloer was in een hoek een kleine overwelfde ruimte aanwezig, een oude beerput.


Auteurs: De Decker, Sam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Schuur abdijhoeve

Datering: eerste helft 18de eeuw, tweede helft 17de eeuw
Typologie: abdijhoeven, muurresten, schuren
Materiaal: aardewerk, zandsteen
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Hoeve Kloosterhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lauwestraat 170 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988640 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.