Weligerveld 6

Beschrijving

Het kasteel de Maurissens gaat terug tot 15de eeuw en bestond in de beginfase uit een pachthoeve 'Hof te Laar' dat tot het einde van het ancien régime in het bezit was van een lokale zustergemeenschap. Geleidelijk groeide dit uit tot een residentieel buitengoed. Vanaf het begin van de 19de eeuw werd het eigendom van de Zwitserse adellijke familie de Maurissens. Het kasteel evolueerde van een neoclassicistisch landhuis in 1859 tot het huidige kasteel uit 1916.

De bakstenen muurfunderingen en vloeren die werden aangetroffen behoren waarschijnlijk toe aan enkele oudere bijgebouwen die ten westen van het kasteel lagen. Deze werden, zover we konden achterhalen, afgebroken in het interbellum bij het voorbereiden van de heropbouw en renovatie van het kasteel na het vernielen ervan in 1914 door de Duitse troepen.

Het deels aangetroffen grondplan is rechthoekig en minstens 22 m lang en 4 m breed. De funderingen zijn gemiddeld 78 cm diep bewaard. Alle funderingen zijn opgebouwd met bakstenen die afwisselend per rij kops en strek zijn gemetseld. Sommige muren zijn gemetseld met een witgrijze harde kalk- cementmortel. Anderen met een gele zandige kalkmortel. In het zuiden zijn twee bakstenen vloeren aangetroffen. De bakstenen werden met de smalle zijde naar boven geplaatst op een zandige gele funderingslaag. Misschien gaat het hier om vloeren van stallingen.

Meer naar het oosten werd een de zuidzijde van het kasteel een bakstenen (recente) citerne aangetroffen die een tongewelf vertoont. Door het aanwezige water kon deze niet verder onderzocht worden.

Auteurs: Vynckier, Geert

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd