waarneming

Salvialaan

archeologisch element
ID
988723
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988723

Beschrijving

Bij een vlakdekkende opgraving naar aanleiding van een verkavelingsaanvraag werden resten uit verschillende perioden aangetroffen.

Sporen uit de bronstijd werden geïnterpreteerd als vermoedelijke resten van bewoning en van landbouwactiviteiten. De enige gebouwstructuur is een spijker.

Daarnaast werden ook de resten van een Merovingisch grafveld gevonden dat eerder laat in de Merovingische periode te dateren is. Op basis van het vondstmateriaal wordt een datering op het einde van de 6de en in de 7de eeuw vermoed. Het lijkt te gaan om een grafveld dat bij een boerenerf hoorde. De slechte bewaring van organisch materiaal liet alleen een toewijzing aan gender toe.

Ten slotte bleken ook resten van een tijdelijk militair kampement aanwezig. Het vondstmateriaal wijst op een datering in de 17de tot 19de eeuw. Mogelijk betreft het een Frans kampement uit de 17de of 18de eeuw.


Auteurs: Van Gils, Marijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Merovingisch grafveld

Datering: laat-Merovingische periode
Typologie: inhumatiegraven
Materiaal: aardewerk, barnsteen, brons, gekleurd glas, goud, ijzer, metaal, vuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
21 inhumatiegraven, waarvan twee dubbelgraven. De kistaflijning is vaak nog te zien. In de meeste grafkuilen kon onderaan nog de aftekeningen vastgesteld worden van waar zich de dwarsbalken bevonden waarop de grafkist was geplaatst. Resten van de menselijke begravingen zelf werden nauwelijks vastgesteld. Ondanks het feit dat de graven allemaal stelselmatig afgeschaafd zijn, werden nauwelijks lijkschaduwen herkend. Grafgiften omvatten aardewerk, glazen en barnsteen kralen en metalen voorwerpen (o.a. kledingselementen, wapenelementen en munten).

bronstijd sporen

Datering: bronstijd
Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, kuilen, nederzettingen, paalsporen, spijkers
Materiaal: aardewerk, vuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Gedateerd met 14C op houtskool uit drie sporen.

militair kamp uit de nieuwe tijd

Datering: nieuwe tijd
Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, militaire kampen
Materiaal: ijzer, pijpaarde, vuursteen
Gebeurtenis:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Salvialaan [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988723 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.