waarneming

IJzerdijk 38

archeologisch element
ID
988770
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988770

Beschrijving

Tijdens de munitiesanering van het plangebied voor de aanleg van de ring om Diksmuide sneed de uitvoerende firma bij het graven van een benaderingsput vondsten uit de Eerste Wereldoorlog aan. Toen ook menselijke beenderen aan het licht kwamen, werd de politie en het agentschap Onroerend Erfgoed op de hoogte gebracht. Het terreinonderzoek vond plaats op 20 en 23 augustus 2018. De menselijke resten bevonden zich in twee individuele veldgraven die waren ingegraven in een antropogeen pakket. De beenderen lagen nog in anatomisch verband, met hier en daar enkele meer recente verstoringen. Deze waren echter zeer miniem; beide individuen waren bijgevolg nog meer dan 75% volledig.

Op basis van de aangetroffen bijvondsten kan geconcludeerd worden dat de gesneuvelden behoorden tot het Franse leger, vermoedelijk reguliere of territoriale infanterie-eenheden. Op basis van de locatie en het vondstmateriaal kan voorzichtig afgeleid worden dat beide omgekomen zijn in de eerste winter van de oorlog (1914). De identiteit van de gesneuvelden kon niet achterhaald worden. Ze werden in 2021 als onbekende militairen herbegraven op een Franse militaire begraafplaats in Ieper.


Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Twee Franse gesneuvelden WOI

Datering: WO I
Typologie: inhumatiegraven, kleding en -accessoires, mensengraven, vaatwerk, veldgraven, wapens en munitie
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), glas, ijzer, koperlegering, kunststof, leer, textiel
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: IJzerdijk 38 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988770 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.