Kerkplein

Beschrijving

Archeologisch onderzoek in de vorm van proefputten heeft aangetoond dat het kerkhof rond de Parochiekerk Sint-Willibrordus niet volledig geruimd is in 1960. Resten van begravingen zijn bewaard vanaf ca. 1,10 m onder het maaiveld. Het lijkt voornamelijk om relatief recente bijzettingen te gaan, maar het is niet uitgesloten dat er ook nog oudere graven aanwezig zijn.
Ten westen van de kerk zijn vloer- en muurresten bewaard vanaf ca. 50 cm onder het maaiveld. Het zijn de overblijfselen van gebouwen die zichtbaar zijn op historische kaarten vanaf de 18de eeuw. Een van die gebouwen gaat mogelijk terug tot de 16de eeuw.

Auteurs: Debruyne, Sofie

Begravingen uit de late 19de / vroege 20ste eeuw

Datering: eerste helft 20ste eeuw, tweede helft 19de eeuw
Typologie: begraafplaatsen, Christusbeelden, grafkuilen, inhumatiegraven, kerkhoven, kistgraven
Materiaal: bladgoud, bot (menselijk), glas, ijzer, lood, metaal, plastic, zink

Beschrijving:
- De ophogings-/ruimingslaag bevatte veel los bot. De ruiming van het kerkhof vond plaats in 1960.
- Vanaf ca. 1,10 m onder maaiveld waren grafkuilen met intacte skeletten en aflijningen van houten kisten zichtbaar.
- De intacte graven zijn van recente datum, zoals blijkt uit de vondsten die ermee in verband staan: plastic knopen, ijzeren spijkers, een paternoster met glazen kralen, metalen haarspelden/-pinnen, fragmenten lood en bladgoud, een fragment gepolijste natuursteen, en zinken grafkistornamenten (bolvormige bekroningen en een Christusfiguur).
- Een van de bijzettingen gebeurde in een zinken kist, omgeven door een houten bekisting.
- In de proefputten waren ook enkele minder goed geconserveerde skeletten zichtbaar. Mogelijk zijn deze ouder, maar daar zijn geen concrete aanwijzingen voor, behalve de minder goede bewaringstoestand.

Gebouwresten uit de 18de tot 20ste eeuw

Datering: 18de eeuw, 19de eeuw, 20ste eeuw
Typologie: muurresten, vloeren

Beschrijving:
In proefput 4 waren bakstenen vloer- en muurresten zichtbaar vanaf ca. 50 cm onder maaiveld, evenals een loopniveau uit aangestampte aarde. Ze lijken uit de 19de of 20ste eeuw te dateren, maar een oudere datum is ook mogelijk. Op de Ferrariskaart is op die plaats al een gebouw zichtbaar en in de funderingssleuf van een van de muren is 17de-18de-eeuws aardewerk gevonden.

Resten van een oorspronkelijk 16de-eeuwse 'school'

Datering: 19de eeuw, nieuwe tijd
Typologie: muurresten, onderwijsgebouwen, vloeren

Beschrijving:
In proefput 2 waren bakstenen vloer- en muurresten zichtbaar vanaf ca. 45 cm onder maaiveld. Daaronder bevond zich een fundering bestaande uit ijzerzandsteen en baksteen(fragmenten).
Het zijn de overblijfselen van een klein gebouw waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 16de eeuw. Doorheen zijn geschiedenis deed het gebouw dienst als school, boterwaag, bewaarplaats van de brandspuit, gemeentehuis en gevangenis.
De oorspronkelijke lemen muren en rieten dak zijn in de 18de eeuw vervangen door baksteen en leien. In 1841 werd het volledig heropgebouwd in baksteen en met rode dakpannen. In 1960 of 1961 is het definitief afgebroken.
De aangetroffen vloeren en het opstaand muurwerk dateren vermoedelijk van de heropbouw in 1841. De fundering is mogelijk ouder.