waarneming

Dorpskring 19-20

archeologisch element
ID
988831
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988831

Beschrijving

Tijdens het proefsleuvenonderzoek kon werd een archeologische vindplaats vastgesteld. De sporen worden voorlopig in de 18de tot 19de eeuw en de Romeinse/middeleeuwse periode gedateerd. Het gaat voornamelijk om verschillende muren en twee kuilen die op basis van het aanwezige vondstmateriaal eerder in de 18e tot 19e eeuw gedateerd kunnen worden. Wanneer het allesporenplan op verschillende historische kaarten werd geprojecteerd, vielen enkele muurresten samen met enkele historische gebouwen. Niet alle muurresten konden echter gelinkt worden aan de bebouwing die zichtbaar is op het historisch kaartmateriaal. Mogelijk gaat het om oudere gebouwen of werden niet alle gebouwen weergegeven op het kaartmateriaal. In de 19de eeuw hebben de dominicanessen van Lubbeek een klooster opgericht op het projectgebied. Mogelijk behoren de muurresten die tijdens het proefsleuvenonderzoek werden aangetroffen dus tot het kloosterdomein.

Naast de 18de- tot 19de-eeuwse archeologische resten werden ook een laag en een paalkuil aangetroffen die op basis van het vondstmateriaal eerder in de Romeinse periode gedateerd kan worden. Het is dus aannemelijk dat er onder het 18de-/19de -eeuwse niveau ook nog oudere restanten aanwezig zijn.


Auteurs: Claessens, Sara; Van Liefferinge, Nick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Nieuwe Tijd

Datering: 18de eeuw, 19de eeuw
Typologie: kleding en -accessoires, kuilen, losse vondsten, muurresten
Materiaal: aardewerk, geglazuurd aardewerk, glas, hout, steengoed
Gebeurtenis:

Romeinse Tijd

Datering: Romeinse tijd
Typologie: cultuurlagen, kuilen
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskring 19-20 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988831 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.