Regina Vandaeleplein

Beschrijving

De resultaten van het bureauonderzoek en het aansluitende proefsleuvenonderzoek toonden een rijke Romeinse bewoning in de omgeving van het plangebied en de aanwezigheid van een waardevolle sporensite binnen het plangebied aan.
Het doel van de opgraving was om meer inzicht te verkrijgen in de aard van de bewoning en de activiteiten binnen het plangebied. De hoge archeologische verwachting uit het vooronderzoek kon bij de opgraving bevestigd worden.

Op basis van de aangetroffen sporen en vondsten werd binnen het plangebied een midden-Romeinse nederzetting aangetroffen, bestaande uit twee mogelijke hoofdgebouwen, drie bijgebouwen, een drenkpoel en enkele afvalkuilen omgeven door een enclosure. De nederzetting zelf lijkt uit twee fasen te bestaan, daar de mogelijke hoofdgebouwen elkaar overlappen. Binnen het plangebied werden ook aanwijzingen gevonden voor veel vroegere menselijke aanwezigheid in de omgeving en binnen het plangebied, onder de vorm van een houtskoolmeiler uit de late ijzertijd tot vroeg-Romeinse periode en enkele prehistorische artefacten. Ook uit de meer recente geschiedenis werden enkele sporen aangetroffen.

Auteurs: Schynkel, Evelyn
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Landelijke nederzetting

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: afvalkuilen, ambachtelijke objecten, drenkpoelen, erven, gebouwplattegronden, greppels, nederzettingen, paalkuilen, vaatwerk, waterputten
Materiaal: aardewerk, keramisch bouwmateriaal, kwartszandsteen

Beschrijving:
De meerderheid van de sporen horen thuis in de midden-Romeinse periode, waarbij een landelijke nederzetting werd aangetroffen van het kenmerkende nederzettingstype voor de civitas menapiorum. De nederzetting was opgebouwd uit twee elkaar overlappende hoofdgebouwen, drie bijgebouwen, twee afvalkuilen en een drenkpoel, omgeven door erfgreppels (enclosure). Op basis van het aardewerk kan een datering worden gegeven van de tweede helft 2de eeuw tot 3de eeuw n. Chr, al kan een vroegere datering in de 1ste eeuw n. Chr. niet worden uitgesloten. Binnen de nederzetting lijken twee fasen aanwezig te zijn. Een eerste fase met een hoofgebouw van het type IIA en een tweede fase met een
hoofdgebouw van het type portiekgebouw. Beide types gebouwen vertegenwoordigen verschillende culturele invloeden van zowel de noordelijke traditie van de woonstalhuizen als de zuidelijke traditie van de portiekhuizen.
Zowel in het noorden, oosten als westen lijkt de begrenzing van de nederzetting bereikt te zijn. In het zuiden loopt deze mogelijk nog door op het aanpalende terrein.

Lithische artefacten

Datering: laatneolithicum, middenmesolithicum, middenneolithicum, vroegmesolithicum
Typologie: losse vondsten
Materiaal: vuursteen

Beschrijving:
De oudste menselijke aanwezigheid binnen het plangebied stamt uit het vroeg-/midden-mesolithicum. Uit deze periode werden een microkling en twee kernen aangetroffen. De gevonden afslag lijkt eerder in het midden tot laat Neolithicum thuis te horen. Hoewel er van duidelijke bewoning geen sporen werden aangetroffen, getuigen deze artefacten wel van een kortstondige aanwezigheid binnen het plangebied van de prehistorische mens.

Vroegromeinse houtskoolmeiler

Datering: Vroeg-Romeinse tijd
Typologie: meilers
Materiaal: houtskool

Beschrijving:
Uit deze periode is een houtskoolmeiler aangetroffen. De vondst van talrijke andere houtkoolmeilers in de nabije omgeving duidt op de houtkoolproductie als prominente artisanale activiteit in deze periode. Deze activiteit hangt bovendien nauw samen met de ontginning van de regio, waarbij het bosrijke gebied langzamerhand werd omgevormd tot een half open cultuurlandschap met de ontwikkeling van akkerland en nederzettingen in de daaropvolgende periode.
Een 14C-datering geeft een datering tussen het midden van de 1ste eeuw en het begin van de 3de eeuw n. chr. Daar de ontwikkeling van de nederzetting als een terminus ante-quem kan worden beschouwd, kan een datering van de houtskoolmeiler in de vroeg-Romeinse periode worden vooropgesteld.