Duinenstraat 278

Beschrijving

Medewerkers van het Provinciaal Domein Walraversyde vonden op 10 maart 2021 tijdens onderhoudswerken een grafsteen uit de Eerste Wereldoorlog. Deze steen lag plat op de grond met de inscriptie naar beneden, in een bosje nabij de paardenstallen van Leopold II.

Het opschrift van de steen luidt als volgt: "Hier ruht Obermatr. MAX WEISSBACH Geb. 18.III.1893 Gef. 10.V.1918 BATTR.AACHEN".

Er is geen sokkel of fundering bewaard, waardoor niet kan uitgesloten worden dat de steen werd verplaatst. Er werden geen sporen waargenomen van een graf of van andere grafstenen, die zouden wijzen op een begraafplaats.

Obermatrose Max Weissbach was afkomstig uit Talheim in Duitsland. Hij maakte deel uit van het tweede Matrosen-Artillerie-Regiment, onderdeel van het eerste Marinedivisie van het Duitse Marinekorps. Deze divisie stond in voor de verdediging van de kuststrook tussen Middelkerke en de grens met Nederland.

Max Weissbach sneuvelde op 10 mei 1918. Omdat er in Raversijde geen militaire begraafplaats was, werd hij begraven op de Duitse militaire begraafplaats in Stene. In de jaren ’50 werd die begraafplaats opgegeven en werden de aanwezige lichamen naar de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo gebracht, waar Max Weissbach tot vandaag een graf heeft.

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat zich op de locatie van de grafsteen ook een graf bevindt, suggereert de inscriptie wel dat Max Weissbach hier begraven zou zijn (“hier rust”). Zowel de vorm als de taal maken bovendien duidelijk dat het een steen van Duitse makelij is, die wellicht vervaardigd werd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De kans bestaat dat deze steen het oorspronkelijke graf in Stene bekroonde en nadien werd verplaatst naar de plek waar de soldaat diende en sneuvelde. Dat zou echter nog tijdens of kort na de oorlog gebeurd moeten zijn, omdat er in een Brits inspectierapport van 12 november 1918 wordt verwezen naar “a gravestone for a man killed in the battery in May 2018”.

Het is waarschijnlijker dat het eerder om een herdenkingssteen gaat die werd opgericht door medesoldaten.

Auteurs: De Decker, Sam
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)