Zilverlaan I

Beschrijving

Aan de Zilverlaan te Stene (gem. Oostende) zijn de resten van een man van 19-21 en een vrouw van 25-34 jaar oud aangetroffen. Beide individuen lagen in een NW-ZO oriëntatie begraven. Er werden geen grafgiften of ander geassocieerd vondstmateriaal aangetroffen. De lichamen werden zonder kist of lijkwade in een ondiep gegraven kuil begraven. Op basis van verdere onderzoeken en vaststellingen kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gesteld worden dat de twee gevonden individuen slachtoffers zijn van het driejarige Beleg van Oostende (1601-1604). Het feit dat beiden niet zijn begraven op een reguliere begraafplaats is bovendien al een zeer sterke aanwijzing op zichzelf. Op zeer korte afstand van de twee gevonden individuen, nl. 170 m richting het westzuidwesten, werden tijdens hetzelfde proefsleufonderzoek bakstenen fundamenten en vloerniveaus aangesneden. Het bleek te gaan om twee bakstenen gebouwen. Een van de twee gebouwen onderscheidt zich door zijn grote omvang, verschillende kamers, de mooie uitgewerkte bakstenen vloeren en de aanwezigheid van minstens drie grote wandhaarden. Ook het vondstmateriaal binnen deze structuur is bijzonder. In een van de kamers zijn rond de haardplaats verschillende wafelijzers aangetroffen en het aardewerkensemble onderscheidt zich door hoog percentage kannen, kruiken en pinten in Rijnlands steengoed. In aanloop van het beleg van Oostende (1601-1604) komt er een abrupt einde van deze bewoning. In deze periode branden beide bakstenen gebouwen af en worden ze verlaten. De 16de-eeuwse bewoningssporen bleken bijzonder goed bewaard. Met het beleg van Oostende werd de regio onder water gezet en geraakt de site afgedekt met een ca. 40 cm dik kleipakket. Dit pakket zorgde ervoor dat deze resten hermetisch werden afgesloten.

Auteurs: Delistavros, Jane
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)