Marktplein

Beschrijving

Bij het proefputtenonderzoek aan het Marktplein te Zele werden vier proefputten aangelegd in twee of drie vlakken. Er werden 158 sporen geregistreerd. De aangetroffen sporen bestaan uit paalsporen, kuilen, grafkuilen, knekelputten, insteken, opgebracht pakketten, A-horizonten, muurfunderingen, spitsporen, greppels en een natuurlijk spoor. De aangetroffen vondsten bestaan uit aardewerken vaatwerk, glazen vaatwerk en bouwmateriaal, dierlijk bot, menselijk bot, metalen bouwmateriaal (ijzeren nagels), een metalen gebruiksvoorwerp, natuursteen en slakmateriaal. De sporen en het materiaal worden in de late middeleeuwen tot nieuwste tijd gedateerd.

Auteurs: Cornelis, Lina
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Grondsporen

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: gebouwen en structuren, grafkuilen, greppels, kerkhoven, kuilen, muurresten, paalkuilen, spitsporen

Beschrijving:
De aangetroffen sporen dateren van de late middeleeuwen tot nieuwste tijd en bestaan uit paalsporen, kuilen, grafkuilen, knekelputten, insteken, opgebracht pakketten, A-horizonten, muurfunderingen, spitsporen, greppels en een natuurlijk spoor. Verschillende grafkuilen en knekelputten werden aangesneden.

Vondsten

Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), bot (menselijk), glas, metaal, natuursteen, samengesteld bouwmateriaal

Beschrijving:
Het vondstmateriaal bestaat uit aardewerken vaatwerk, glazen vaatwerk en bouwmateriaal, dierlijk bot, menselijk bot, metalen bouwmateriaal (ijzeren nagels), een metalen gebruiksvoorwerp, natuursteen en slakmateriaal. Het aardewerk dateert in de late middeleeuwen en nieuwe tijd, het glas uit de nieuwste tijd en het menselijk botmateriaal uit de nieuwe tijd.