waarneming

Ossenberg-Hulsen

archeologisch element
ID
988997
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988997

Beschrijving

De voormalige begraafplaats rond de kerk van Hulsen is niet volledig geruimd. In de bodem zijn nog begravingen uit de 19de-20ste eeuw aanwezig; er zijn voorlopig geen aanwijzingen voor oudere graven. Onder het dorpsplein tegenover de kerk is een verdwenen drenkpoel bewaard, met daaronder een natuurlijk podzolprofiel.


Auteurs: Debruyne, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Een drenkpoel

Typologie: drenkpoelen, openbare pleinen, podzols
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Het onderzoek leverde geen informatie op wat betreft de datering van de poel. Het lijkt niet om een natuurlijke depressie te gaan, maar een door de mens gegraven poel, die na de opgave in één fase opgevuld is geweest. Op de bodem van de poel, onder de opvullaag, is een humeuze band aanwezig, waaronder een natuurlijk podzolprofiel bewaard is.

Grondsporen

Typologie: greppels, kuilen
Gebeurtenis:

Inhumatiegraven

Datering: 19de eeuw, 20ste eeuw
Typologie: inhumatiegraven, kerkhoven, kistgraven, volwassenengraven
Gebeurtenis:

Beschrijving:
In de zone rond de kerk kwamen 10 inhumatiegraven van volwassen individuen aan het licht. Ze waren begraven in kisten in grafkuilen. De skeletten waren nog bewaard, het hout van de kisten niet meer; er was enkel een verkleuring van de planken zichtbaar, en kistnagels. De begravingen waren oost-west georiënteerd.
Uit de literatuur en historische kaarten blijkt dat er pas vanaf de 19de eeuw begraven is rond de kerk, tot in 1961, en dit strookt met de archeologische gegevens.


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ossenberg-Hulsen [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/988997 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.