Sint-Jan-Baptiste en Eligiuskerk

Beschrijving

Als gevolg van een brand (17 oktober 2014) kon Monument Van De Kerckhove het kerkgebouw vrijwel volledig opgraven in 2018. De verschillende bouwfasen, afmetingen en de gebruikte bouwmaterialen konden bepaald worden.

De Romaanse kerk kwam vermoedelijk tot stand in twee opeenvolgende fasen tijdens de 12de eeuw. Eind 12de eeuw werd de kerk verruimd met een monumentale middentoren, een vlakgesloten oostkoor en een zuidelijke en een noordelijke transeptarm. Hier werd uitsluitend Doornikse steen als bouwmateriaal gebruikt. Rond de 13de of de 14de eeuw werd de kerk voorzien van een vloer van rode, slib-versierde tegels in een geometrisch patroon. In de 14de eeuw begon men in volgende fasen aan de ombouw van de 12de-eeuwse neerkerk, met onder meer de verbreding van de zijbeuken en de inwendige verbouwing van de middenbeuk van vijf naar drie traveeën. In 1686 volgde de bouw van een driezijdig gesloten hoofdkoor en twee ruimere zijkoren. In 1828 werd de 12de-eeuwse neerkerk werd gesloopt en vervangen door een ruime hallenkerk van vijf traveeën.

Auteurs: de Jager, Manon

Parochiekerk

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd, volle middeleeuwen
Typologie: inhumatiegraven, kerkhoven, parochiekerken
Materiaal: aardewerk, Doornikse kalksteen

Beschrijving:

In het metselwerk van de 12de-eeuwse kerk werden een tiental fragmenten van Gallo-Romeinse tegulae aangetroffen.

Een groep van meer dan 155 skeletgraven konden bestudeerd worden aan de westzijde, tussen de gevel van ca. 1150 en 1828. De daar aangetroffen graven dateren allen van voor 1828. Vier bijzondere graven, met een in het natuurstenen metselwerk uitgespaarde hoofdruimte, kunnen gedateerd worden in de 11de of 12de eeuw.
Tot 1784 werd ook in de kerk regelmatig begraven; volgens kerkrekeningen zouden er een 16-tal personen begraven zijn, maar er werden in het koor geen bijzondere grafkelders aangetroffen.