Hogenakkerstraat 177

Beschrijving

Naar aanleiding van een geplande verkaveling werd een landschappelijk bodemonderzoek uitgevoerd middels vijf boringen. Op basis daarvan werd het vooropgestelde sporenpotentieel bevestigd, maar het steentijdpotentieel werd bijgesteld naar laag. Vervolgens werd een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd binnen het plangebied.

Er werden vier werkputten aangelegd, nl. drie proefsleuven en één kijkvenster. Er werden 40 sporen geregistreerd: één depressie, één gracht, vier greppels, vier kuilen, twintig spitsporen, vier natuurlijke sporen en zes verstoringen of verstoorde zones. Het betreft sporen van landindeling en landbewerking uit de late middeleeuwen tot nieuwste tijd.

Auteurs: Cornelis, Lina

Grondsporen

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: depressies, kuilen, spitsporen

Beschrijving:
Een aangesneden depressie en de opvulling ervan wordt gedateerd in de nieuwe tot nieuwste tijd, net als vier kuilen en 20 spitsporen.

Grondsporen

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: greppels, walgrachten

Beschrijving:
Drie greppels en een deel van de walgracht van de meer zuidelijk gelegen historische hoeve-site (zie bouwkundig element 'Hoeve met losse bestanddelen') werden aangesneden en gedateerd in de late middeleeuwen tot nieuwe tijd.

Grondsporen

Datering: nieuwste tijd
Typologie: greppels

Beschrijving:
Eén enkele greppel werd gedateerd in de nieuwste tijd.

Vondsten

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Er werden 4 vondsten aangetroffen ter hoogte van de walgracht. Het betreft een fragment rood geglazuurd aardewerk, een stuk steengoed en een randfragment rood aardewerk (late middeleeuwen tot nieuwe tijd) en een klein randfragment industrieel wit aardewerk (nieuwste tijd).