Rekkemstraat - Leopold Sabbestraat

Beschrijving

Een reeks veldverkenningen in 2018 hebben verschillende vindplaatsen opgeleverd op een perceel even ten oosten van de omwalde hoeve Goed te Boenaarde, tussen de Rekkem- en de Leopold Sabbestraat.

Door het verdwijnen van de oorspronkelijke middeleeuwse herenwoonst in het centrum van Lauwe werd de hoeve Goed te Boenaarde de kern van en bestuurlijk centrum van de dorpsheerlijkheid Lauwe. De adellijke bewoners en hun pachters lieten als vertegenwoordigers van de gegoede landelijke agrarische klasse grote hoeveelheden kwaliteitsaardewerk op hun omliggende percelen achter.

Auteurs: de Jager, Manon

Aardewerkvondsten

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: vaatwerk
Materiaal: faience, grijs aardewerk, majolica, pijpaarde, rood aardewerk, steengoed

Beschrijving:
Naast het lokaal vervaardigde grijze en rode gebruiksaardewerk is er een hoog percentage aan importkeramiek, met nadruk op steengoed uit verschillende grote productiecentra afkomstig (Langerwege, Siegburg, Raeren, Westerwald, Bouffioulx, etc.); datering tussen ca. 1350-1550 en 1900. Verder ook vaatwerk uit Sars-les-Petries, pijpen uit Nederland, faience en majolica uit Vlaamse en Nederlandse werkplaatsen.

Lithische vondsten

Datering: steentijd
Typologie: archeologische objecten, werktuigen
Materiaal: vuursteen

Beschrijving:
Verschillende werktuigen en andere vuurstenen voorwerpen.

Metaalvondsten

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd, WO I
Typologie: ambachtelijke objecten, munten, wapens en munitie
Materiaal: metaal

Beschrijving:
Metaalvondsten zoals munten, musketkogels (1670-1830), meelzakloodjes en getuigen van het Eindoffensief der verbondenen in oktober 1918.