Kozakstraat-Guldensporenstraat

Beschrijving

Verschillende vondsten uit zowel de steentijd als de middeleeuwen zijn aangetroffen tijdens prospecties, uitgevoerd in 2018, tussen de Leie, de Kozakstraat en de Guldensporenstraat.

De vindplaatsen W7, W8, W57, W75, W76 en W78 (archief Despriet) vormen in deze zone samen één geheel.

Auteurs: de Jager, Manon
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Middeleeuwen

Datering: late middeleeuwen, volle middeleeuwen
Typologie: archeologische objecten, losse vondsten, munten, vaatwerk
Materiaal: grijs aardewerk, metaal, pijpaarde, rood aardewerk, steengoed

Beschrijving:
Roodbeschilderd aardewerk, grijs reducerend gebakken en radgestempeld vaatwerk, wijst op een bewoning voor 1200-1250.
Vanaf de 14de en de 15de eeuw is veel aardewerk achtergelaten, met onder meer steengoed uit Langerwehe en Siegburg, Frechen, Raeren, het Westerwald, Sars-les-Poteries, en pijpen uit Nederland. In dezelfde zone werden eerder al munten, een rekenpenning van 1380-1422 en een zegelmatrijs gevonden.

Steentijd

Datering: neolithicum
Typologie: archeologische objecten, losse vondsten
Materiaal: vuursteen

Beschrijving:
Op de oever van de Leie is menselijke aanwezigheid geattesteerd vanaf de late steentijd onder de vorm van klingen, een dubbelschrabber, afslagen, ruwe vuursteenknollen, etc.