Tremelobaan

Beschrijving

Tot de structuren uit de volle middeleeuwen behoren één hoofdgebouw en wellicht twee bijgebouwen van eenzelfde erf dat door middel van greppels begrensd was. Het hoofdgebouw kan geïnterpreteerd worden als een huistype H1 volgens de Maas-Demer-Schelde-chronotypologie. Het betreft een combinatie van rechte staanderrijen en gebogen lange wanden. Dit type zou dateren tussen 900 en 1100.

Binnen het onderzochte areaal werden enkele greppels en grachten aangesneden die vermoedelijk aangelegd werden in de 19de eeuw. Tot de recente sporen behoren ook enkele oventjes die in verband gebracht worden met witloofteelt en enkele ontginningskuilen voor wit zand.

Auteurs: Moens, Jan

Oventjes, perceelsgreppels en zandwinningskuilen