Montfortcollege

Beschrijving

Naar aanleiding van de bouw van een sporthal vond een archeologisch vooronderzoek plaats. Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden 7 grondsporen waargenomen.
Vier spoornummers behoren tot dezelfde gracht die een noordoost-zuidwest oriëntatie heeft. De gracht was donker blauwgrijs (verstikte spoorvulling onder de parking) tot donker geelbruin en was 5 à 7,5 meter breed. De gracht komt overeen met een gracht die op de historische kaarten de tuinzone van de Abdij Vrouwenpark afbakent. De vondsten betreffen protosteengoed, oxiderend gebakken aardwerk, bouwkeramiek en ijzerzandsteen.
Spoor 2 was een kuil met een blauwgrijze kleur en houtskoolspikkels. De diffuse aflijning wijst mogelijk op een natuurlijk spoor.
Er werd ook een greppel met oostwest oriëntatie aangetroffen in sleuf 4. Ze was 48 cm breed en bevatte bouwkeramiek.
In sleuf 5 werd een kuil aangetroffen met een donkergrijze keur en veel houtskool. De kuil had een afmeting van 95 x 95 cm en was 45 cm onder het aangelegde vlak bewaard. Ze leverde een wetsteen en enkele fragmenten bouwkeramiek op.
Er werden ook een aantal losse vondsten aangetroffen: industrieel wit aardewerk, protosteengoed en oxiderend gebakken aardewerk met glazuur, allen daterend uit de late middeleeuwen - nieuwe tijd.

Auteurs: Patrouille, Els

Gracht

Datering: late middeleeuwen
Materiaal: aardewerk, ijzerzandsteen, protosteengoed, rood aardewerk

Beschrijving:
De gracht bevatte protosteengoed en oxiderend gebakken aardewerk, bouwkeramiek en ijzerzandsteen.

Greppel

Typologie: greppels
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
De greppel bevat bouwkeramiek.

Kuil

Typologie: kuilen
Materiaal: aardewerk, natuursteen

Beschrijving:
In de kuil werd een wetsteen en enkele fragmenten bouwkeramiek aangetroffen.

Losse vondsten

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Materiaal: aardewerk, geglazuurd aardewerk, protosteengoed

Beschrijving:
De losse vondsten werden aangetroffen in sleuf 1. Het betreft industrieel wit aardewerk, protosteengoed en oxiderend geglazuurd aardewerk.