Westhoekreservaat

Beschrijving

Bij deze opgraving in de duinen van De Panne werd een Duitse militaire weg uit de Tweede Wereldoorlog onderzocht. Een sectie van de weg werd zowel in vlak als in coupe onderzocht, opgemeten, beschreven en gefotografeerd. De technische opbouw van de weg werd in kaart gebracht, maar het werd ook duidelijk dat nog andere communicatie- en verdedigingselementen rond de weg bewaard zijn gebleven.

Bij het couperen van de weg werd ook een oudere begraven bodem herkend (op ca. 4,90m TAW). Op basis van gelijkenissen met voorgaand onderzoek in het westhoekreservaat zou deze bodem tot in de middeleeuwse periode kunnen teruggaan. Op basis van boringen werd hieronder nog een tweede oudere bodem herkend (op ca. 4,40 m TAW) die tot de Romeinse periode teruggaat.

Auteurs: Anoniem; Beke, Floris

Begraven bodem

Datering: Romeinse tijd
Typologie: organische bodems

Beschrijving:
Deze bodem werd waargenomen in boringen.

Begraven bodem

Datering: middeleeuwen
Materiaal: pollen, zaden en vruchten

Beschrijving:
Deze bodem werd bemonsterd (14C, pollen, zaden en vruchten, micromorfologie), maar de stalen werden niet geanalyseerd.

Betonnen weg

Datering: WO II
Typologie: bunkers, funderingslagen, militaire wegen, schuilplaatsen, verdedigingswerken, verdedigingswerkonderdelen
Context: kustduinen
Materiaal: beton, keramisch bouwmateriaal, metaal