waarneming

Burgemeester Tayaertstraat

archeologisch element
ID
989176
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/989176

Beschrijving

Het terrein op de hoek van de straten Dam, Damkaai en de Burgemeester Tayaertstraat in Kortrijjk werd volledig in kaart gebracht tijdens erfgoedonderzoek uitgevoerd in het kader van de geplande sloop van het Broelhotel en de bouw van nieuwbouwappartementen.


Auteurs: de Jager, Manon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

De Trompetterstoren

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: stadsmuren, torens
Materiaal: kalkzandsteen, keramisch bouwmateriaal
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Een een stuk van de laatmiddeleeuwse stadsmuur werd op kaart gesitueerd. Net zoals tussen de zuidelijke Broeltoren en de Kanunnikenpoort rustte deze constructie op een systeem van krachtig gefundeerde baksteenpijlers, met elkaar verbonden door aardbogen. Een identieke opbouw kan men nu nog herkennen in de stadsmuur achter het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal.

Naar het oosten werd een halfrond uitgebouwde vestingstoren blootgelegd. de toren werd gerealiseerd tussen 18 juli 1451 en 1454. Bekend als toren XXV van de Bourgondische stadsvesting en opgebouwd van baksteen met een parement van Brabantse kalkzandsteen. De toren was onderdeel van een schenking door Lodewijk XIV aan zijn gouverneur G. de Pertuis, bevestigd op 6 november 1675; de begunstigde verkocht de toren met omliggende terreinen aan derden op 27 april 1676. Wat nog aan de bovengrondse resten overbleef, verdween aan het eind van de 19de eeuw; de 18de-eeuwse huisjes die er tegenaan gebouwd waren werden gesloopt in 1926.

Een straatje dat uitmondde op een kalkoven, gesitueerd tussen de westelijke toren met stadsmuur en de oostelijke Kleine Leie als vaarweg, werd ingetekend. Daar waren de families Cotture en Van den Bulcke tijdens de 17de en de 18de eeuw actief als producent en handelaar van bouwmateriaal.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Kortrijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgemeester Tayaertstraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/989176 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.