Beekstraat

Beschrijving

Het archeologisch onderzoek aan de Beekstraat heeft meer informatie opgeleverd over de geschiedenis van het schoolgebouw. Die achtergrond is nauw verbonden met de eerste Schoolstrijd van de 19de eeuw. De school is een materiële getuige van die strijd en van de ideologische tegenstellingen die toen in het land aanwezig waren tussen katholieken en vrijzinnigen (liberalen). Van in het begin was de school een kleuterschool voor meisjes, wat in de 19de eeuw een bewaarschool werd genoemd. De school was blijkbaar ook verbonden aan een klooster. De school werd tussen 1884 en 1885 gebouwd in opdracht van Hortense en Julie Boone; de architect was een pastoor uit Herdersem (omgeving Aalst): de eerwaarde Charles-Louis De Feyter. In 1885 namen de zusters Maricolen uit Waasmunster er bezit van. Van 1885 tot 1896 bleef het een kosteloze bewaarschool, beheerd door de zusters Maricolen uit Waasmunster, en vanaf 1896 door de Dienstmaagden der Heilige Harten van Jezus en Maria, de orde achter het Mère-Jeanne-Instituut dat tot 1998 gevestigd was aan de Tabaksvest te Antwerpen. Vanaf 1982 werd de school dan een afdeling van het Sint-Jozefcollege in Turnhout. De oorspronkelijke officiële naam was het Instituut Heilige Familie, maar algemeen werd gesproken over 'de bewaarschool van de Beekstraat'.

De werfbegeleiding heeft talrijke funderingen en vloeren aan het licht gebracht die hieraan te relateren zijn. De beperkte diepte waarover onderzoek gedaan kon worden, zorgde er echter voor dat deze sporen moeilijk te koppelen waren aan elkaar, en dat het ook vrijwel onmogelijk was om uitspraken te doen over de datering of eventuele fasering/herbouw/bijbouw in het grondplan. De stratigrafische positie van de funderingen, alsook het vondstmateriaal uit de lagen waarin de funderingen zijn geplaatst én het historische kader dateren alle muurwerk, kelders en vloeren in de periode vanaf 1869 (in plaats van 1884-1885).

Auteurs: Heirbaut, Elly; Coremans, Liesbeth; Jennes, Niels
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: LARes bvba