Opgraving Patmoes

Beschrijving

De resultaten van de opgraving wijzen op de aanwezigheid van een site uit de late ijzertijd/Romeinse periode en een landweg kort nadien. De sporen wijzen op bewoning (hoofd- en bijgebouw met bijhorende kuilen) en begraving (twee brandrestengraven). Het vondstmateriaal bestaat in hoofdzaak uit handgevormd aardewerk, meestal geglad met wanddecoraties in de vorm van groeflijnen, reliëfribbels en kamstreken. Vormen zijn veelal eenvoudig en bestaan uit kookpotten met S-vormig profiel of een hogere kom/pot. De randen zijn eenvoudig spits of afgerond afgewerkt. Een klein deel bestaat uit gedraaid aardewerk waaronder terra sigillata, amfoorfragmenten en een scherfje grijs aardewerk. Het totale ensemble laat een datering toe in de overgangsperiode van de late ijzertijd naar de Romeinse periode, waarbij traditioneel handgevormd aardewerk nog het hoofdaandeel vormt aangevuld met een deeltje Romeinse import. De landweg oversnijdt een deel van de kuilen en kan aldus nadien gedateerd worden. De vondst van een brokstukje handgevormd aardewerk lijkt wel te wijzen op een vroege datering, maar dit kan niet sluitend bevestigd worden.

Auteurs: Meylemans, Erwin
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)