Duitse bunker luchtafweerstelling

Beschrijving

Duitse bunker, opgetrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog, als onderdeel van een luchtafweerbatterij van de Atlantikwall. De bunker is te zien op luchtfoto's van 1971, in een gebogen verband met andere structuren. Volgens Francart bestond dit gebogen verband uit een afwisseling van zes betonnen munitiebunkers, zes beddingen voor stukken van 7,7cm (diameter 12m) en zes schuilplaatsen onder golfplaten en betonnen dak. Meer naar het oosten op, maar ten westen van het antitankgrachtkanaal, waren dan verschillende structuren terug te vinden in een los verband, waaronder een betonnen bunker met observatiepost, bakstenen en betonnen munitieposten, andere bakstenen structuren en een latrine. Deze luchtafweerstelling diende de linkerflank van het vliegveld van Steene-Dorp te dekken. Er waren een dertigtal structuren, waarvan 16 in beton.

Op hedendaagse luchtfoto's en viewers is enkel de bunker nog te zien. Afgaande op de schets van Francart, betreft dit een schuilplaats met een dak uit golfplaten en beton. (Informatie meegedeeld door Mathieu De Meyer (28 augustus 2014)).

Auteurs: Decoodt, Hannelore

Bunker