Neermarkt 8

Beschrijving

Bij de aanleg van een liftkoker werden archeologische vondsten gedaan. Jan Decorte (CO7) meldde de vondsten aan het agentschap Onroerend Erfgoed. Er werd een opgraving georganiseerd.

De meest interessante vondst is ongetwijfeld de massieve noord-zuid georiënteerde bakstenen-natuurstenen muur die gelinkt kan worden aan de bouw van het Vleeshuis in het midden van de 13de eeuw. Direct ten westen liep vermoedelijk nog enige tijd het Schipleet. Op basis van het aardewerk en het leer dat uit de alluviale vulling kon gerecupereerd worden, kan gesteld worden dat deze tussen de 14de en de 16de eeuw definitief werd gedempt. Na dit archeologische onderzoek kan gesteld worden dat het Vleeshuis pas bij de nieuwbouw in 1530 3m verbreed werd naar het westen toe.

Verder werden nog sporen gevonden die vermoedelijk dateren uit de periode van vóór de bouw van het eerste Vleeshuis op deze plaats. Het gaat om een oost-west georiënteerde gracht die wellicht in de oorspronkelijke depressie van de Ieperlee uitliep. Aan de zuidelijke rand van deze vermoedelijke gracht werd een houten beschoeiing teruggevonden. Deze bestond uit enkele houten planken die nog zo’n 25cm hoog bewaard waren gebleven. Ze vormden de grens met een mogelijke aarden wal, die het resultaat was van de uitgraving van de gracht. Hier en daar werden palen doorheen de gracht geheid. Gezien de beperkte oppervlakte en diepte van het onderzoek kon niet achterhaald worden wat hun functie precies was en of ze tot een houten constructie hebben behoord.

De lagen tussen de vloeren dateren tussen de 14de – 16de eeuw en bevatten redelijk wat dierlijk bot. Dit kan te maken hebben met de functie van het Vleeshuis.

De andere structuren, waaronder de bakstenen vloeren aan de rand van de kelders en het afwateringssysteem, dateren wellicht van na de restauratie van het Vleeshuis in 1530. Het is moeilijk om een verregaande interpretatie te geven, maar wellicht kunnen het dieper gefundeerde massief en het afwateringssysteem gelinkt worden met de functie van het Vleeshuis als slachtplaats van dieren en/of met de geregelde schoonmaak van de ruimte. Het massief tegen de westmuur kan mogelijk de basis voor een werkbank zijn geweest.

Het archeologische onderzoek in de kelders van het Vleeshuis diende uitgevoerd te worden in moeilijke omstandigheden. Toch werden heel wat interessante gegevens verzameld die een duidelijker beeld geven van de oorsprong van het Vleeshuis en de stadsontwikkeling van Ieper.

Auteurs: Bradt, Tomas

Vleeshuis

Datering: 13de eeuw
Typologie: infrastructuur voor waterbevoorraading en -afvoer, kanalen (infrastructuur), muurresten, vleeshallen, vloeren
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), glas, hout, leer, natuursteen