Siemenslaan 5

Beschrijving

Naar aanleiding van de geplande realisatie van een parking langsheen de Siemenslaan 5 te Oostkamp werd een archeologisch traject doorlopen bestaande uit een bureaustudie, proefsleuvenonderzoek en opgraving. Op basis van het proefsleuvenonderzoek kon worden vastgesteld dat er binnen het noordoostelijke deel van het projectgebied verschillende archeologische sporen voorkwamen. Er werd bijgevolg een vervolgonderzoek in de vorm van een opgraving geadviseerd over een oppervlakte 3000 m2.

Uit de opgraving blijkt inderdaad de aanwezigheid van volmiddeleeuwse bewoning in de vorm van een hoofdgebouw, een ontginningskuil en een mogelijk bijgebouw. De afwezigheid van bijvoorbeeld waterputten, greppels, perceelindelingen of afvalkuilen is opvallend. Twee andere bijgebouwen geven een recentere 14C-datering, maar mogelijk geven de analyses een foutief beeld.

Daarnaast werden één kuil uit de Bronstijd en een 18de-eeuws rabattensysteem aangetroffen.

Auteurs: De Decker, Sam

Bronstijdkuil

Datering: bronstijd
Typologie: kuilen
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Geïsoleerde kuil met 36 handgevormde scherven die dateren in de Vroege tot Midden Bronstijd.

Postmiddeleeuws landgebruik

Datering: nieuwste tijd
Typologie: bijgebouwen, extractiekuilen, greppels, kuilen, rabatten
Materiaal: aardewerk, glas, metaal

Volmiddeleeuwse nederzetting

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: agrarische gebouwen, bijgebouwen, extractiekuilen, paalkuilen, spijkers
Materiaal: aardewerk, natuursteen

Beschrijving:
het hoofdgebouw is een drieschepig gebouw met een omtrek van ca. 12m x 7,5m, opgebouwd in drie traveeën van elk 4m breed. Het gebouw heeft een opvallende WNW-OZO-oriëntatie.